
East End Kmin rzymski mielony 100g
towar niedostępny
Opis
Zastosowanie kulinarne kminu rzymskiego
Kumin jest stosowany głównie tam,
gdzie ceni się dobrze doprawione potrawy – głównie w Indiach, na Dalekim
i Bliskim Wschodzie, a także w kuchni meksykańskiej, portugalskiej i
hiszpańskiej. Jest składnikiem większości curry i wielu pikantnych
mieszanek przyprawowych i jest stosowany jako dodatek do gulaszu, do
potraw grillowanych - zwłaszcza jagnięciny oraz dań z kurczaka. Dzięki
kminkowi zwykły ryż, fasola oraz niektóre ciasta mogą zyskać wiele. Małą
ilość tej przyprawy można z powodzeniem dodać do bakłażana i dań z
fasoli.
Kumin jest niezbędny
jako składnik wielu pikantnych meksykańskich dań, takich jak chilli con
carne, sos chilli, a także zapiekani wieprzowej enchiladas (tradycyjne
danie meksykańskie podawane w tortilli).
W Europie Kumin
nadaje smaku konkretnym rodzajom portugalskich kiełbasek, jest także
wykorzystywany jako przyprawa do sera, zwłaszcza holenderskiego „Leyden”
i niemieckiego „Munster”, a dorzucany do paleniska korzystnie wpływa na
smak wędzonych serów i mięs. Jest składnikiem marynat, dodawany jest
także do kapusty kiszonej oraz doskonale komponuje się z pozostałymi
składnikami sosów pomidorowych.
Kumin
jest dość powszechnie znany na Bliskim Wschodzie. Wykorzystuje się go
głównie jako przyprawę do dań z ryb, potraw grillowanych i gulaszów oraz
do kaszy kuskus. Nadaje on również smak daniom z mięsa i warzyw na
parze – narodowym marokańskim potrawom. „Zeera pani” to orzeźwiający i
apetyczny indyjski napój przyrządzony właśnie z kminu rzymskiego i wody
tamaryndowej. Kumin jest również składnikiem Kummel - słynnego niemieckiego likieru.
źródło:http.www.przyprawowy.pl