Tandoori masala - mieszanka przypraw niezwykle popularna w kuchni
indyjskiej, arabskiej i pakiństańskiej. W skład mieszanki wchodzą:
kmin, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, imbir, papryka,
liście laurowe, kozieradka, kolendra, czosnek, pieprz czarny i pieprz
kajeński.
Przyprawa jest dość pikantna, z wyczuwalnym zapachem kminu rzymskiego,
kolendry i papryki. Tandoori masala używa się głównie do dań z kurczaka,
który dzięki przyprawie nabiera intensywnie czerwonego koloru.
Przyprawę można również dodać do sosów, dipów, potraw z ryb i warzyw.
Możemy wykorzystać przyprawę na wiele sposobów. Najłatwiejszy sposób i
najwygodniejszy, to obsypanie przyprawą kurczaka i smażyć, grillować lub
upiec metodą tradycyjną. Można przygotować marynatę, łącząc tandoori z
jogurtem. Kurczaka obtoczyć marynatą i wstawić do lodówki na kilka
godzin, a później upiec.
Tandoori to również rodzaj potraw, które przygotowuje się w
specjalnym glinianym piecu zwanym tandoor. Piec w kształcie dzbana
używany jest w całych Indiach i innych krajach arabskich i azjatyckich.
Tradycyjnie piec opala się węglem drzewnym, drewnem lub nawozem. Na
metalowych szpadkach wewnątrz pieca wypieka się mięso. Temperatura
pieczenia jest bardzo wysoka, czas pieczenia jest dzięki temu bardzo
krótki. Tak upieczone mięso jest wyjątkowo soczyste i chrupiące, nie
jest wysuszone i pozostaje miękkie.