
VANDEVI Asafetyda - hing w proszku 50g
towar niedostępny
Opis
VANDEVI Asafetyda - hing w proszku 50g
Asafetida jest twardą żywiczną gumą, szaro-białej barwy (gdy jest świeża), zmieniająca swój kolor wraz z wiekiem na żółty, czerwony i ostatecznie brązowy. Jest ona sprzedawana w postaci bloków lub elementów żywicy, a częściej w postaci drobnego żółtego proszku, niekiedy krystalicznego lub granulowanego.
Zastosowanie kulinarne Asafetydy
Stosuje się ją w niewielkich ilościach, dodawana jest bezpośrednio do potrawy, smażona w oleju, lub moczona w wodzie. Asafetyda jest używana głównie w wegetariańskiej kuchni indyjskiej, w której silny aromat czosnku i cebuli poprawia smak wielu potraw, zwłaszcza bramińskiej i kast Jain, gdzie cebula i czosnek są zabronione. Stosowana jest głównie w południowej i zachodniej części Indii, choć tam nie rośnie. Jest stosowana w wielu potrawach z soczewicy (często aby zapobiec wzdęciom), wegetariańskich zupach i marynatach. Nadaje się także do wielu potraw z ryb, przyprawia się nią także pappadums.